Världens äldsta tandvård

Redan för 9 000 år sedan borrades hål i tänder.
Publicerad

I elva tänder från en 9 000 år gammal förhistorisk by i Pakistan har franska arkeologer funnit borrade hål. Hålens kanter är avslipade vilket visar att de borrades när bäraren var i livet. Hålen är mellan 0,5 och 3,5 millimeter djupa, något som innebär att behandlingen åsamkade patienterna stor smärta.

Eftersom hålen sitter på kindtänder, och på innersta tandens baksida, har de knappast gjorts av dekorativa skäl. Forskarna gissar att något asfaltliknande material kan ha använts som fyllning.

Hålen är troligen borrade med skarpa flintspetsar. Denna borrteknik användes annars för att borra hål i pärlor. Med sådan borrteknik har forskarna kunnat åstadkomma motsvarande hål i tänder hos avlidna på mindre än en minut.

Tandläkarkonstens uppkomst har med denna upptäckt förlagts 4 000 år tidigare än vad som hittills varit känt. Forskningen rapporteras i tidskriften Nature.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor