Hjälp från det undermedvetna

Med en dator som lyssnar direkt på hjärnan kan vi hitta rätt bild betydligt snabbare.
Publicerad

Datorer är fortfarande långtifrån lika duktiga på att analysera bilder som människor. En tränad läkare kan med en snabb blick på en röntgenbild, till exempel från en mammografiundersökning, ställa diagnos och avgöra om det finns behov av ytterligare undersökningar.

Men även om hjärnan är snabb på bildbehandling är den hopplöst långsam när det gäller att göra oss medvetna om dessa fynd. Så snart hjärnans bildbehandling ser något intressant skickar den i väg en signal för att pocka på medvetandets uppmärksamhet. Men om vi bläddrar igenom bilderna för snabbt kommer signalen aldrig att bubbla upp, och vi blir aldrig medvetna om vad vi faktiskt har ”upptäckt”.

Det har Paul Sajda, bioingenjör vid Columbia University i New York, tagit fasta på när han byggt ett system för att snabba upp bildtolkning. Han låter en dator mäta hjärnans aktivitet med hjälp av EEG och lagra aktivitetsnivån tillsammans med bilden. Bilderna som personerna sett sorteras sedan efter hur stark signalen var. Förhoppningsvis ligger då de intressantaste bilderna överst.

Forskningen är finansierad av amerikanska försvaret, och Paul Sajda tänker sig att den kan användas för att titta igenom filmer och bilder från övervakningskameror för att hitta misstänkt aktivitet. Enligt Paul Sajdas egna försök med metoden klarar försökspersonerna att peka ut 90 procent av de misstänkta bilderna trots att bilderna visades så snabbt som 10 bilder per sekund.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor