Lysande pingvinbilder

En av de stora förvåningarna i Pingvinliv kommer i slutordet.
Publicerad

Naturfotografen och bokförläggaren Brutus Östling berättar att han klarade av allt arbete med boken – inklusive resor till Falklandsöarna och Sydafrika – på bara fyra månader. Det skulle inte ha förvånat om han behövt flera år för att ta bilder av så hög klass.

Texten är rik på fakta och löper hyfsat parallellt med fotografierna. Men den stora behållningen är förstås pingvinerna, bedårande pompösa i sina festkläder. Det är lätt att sluta en pingvin till sitt hjärta, så lätt att man gärna bortser från att de precis som andra djur ibland beter sig på ett sätt som vi människor skulle kalla grymt.

Pingvinboken är nominerad till Augustpriset. Att den kom till så snabbt beror förmodligen på att förlaget anade en storsäljare efter filmen Pingvinresan. Men inte heller det kan förta pingvinernas charm. Som människa känner man igen sig i fåglarnas fumliga rörelser på land, och drömmer om deras smidighet när de hamnar i sitt rätta element.

Pingvinliv

Åkesson, Susanne (text), Östling, Brutus (foto)
Norstedts

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor