Hoppstjärtar sprider mossans spermier

Mossor kan ha utnyttjat djur för sin fortplantning långt innan det fanns blommor och bin. Den slutsatsen drar svenska forskare som kartlagt mossornas sexualliv.
Publicerad

Mossor kan ha utnyttjat djur för sin fortplantning långt innan det fanns blommor och bin. Den slutsatsen drar svenska forskare som kartlagt mossornas sexualliv.Det är känt att spermier från mossornas hanskott kan simma via tunna vätskehinnor till honskotten.

– Men spermierna kan också överföras av kvalster och hoppstjärtar, säger docent Nils Cronberg, ekolog vid Lunds universitet.

Det visar ett experiment som tre Lundaekologer beskriver i tidskriften Science.

Tidigare har forskare tänkt sig att blommorna var först med att utnyttja djur för befruktning. Blommorna uppstod för ungefär 140 miljoner år sedan. De nya resultaten visar att mossor, vars föregångare koloniserade land för uppåt 470 miljoner år sedan, kan ha utnyttjat småkryp betydligt längre.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor