Vikingen – en elitkrigare

Vikingarna var välorganiserade krigare, väl insatta i vad som hände ute i Europa.
Publicerad

– Man kan kalla dem en välorganiserad krigarelit som slogs professionellt, säger Charlotte Hedenstierna-Jonson vid Institutionen för arkeologi och antikens kultur, Stockholms universitet.

– Vikingarna hade standardiserade vapen, en tydlig befälsordning och uppställning för strid. De var vältränade och delade resten av Europas framväxande riddarideal.

Hon har undersökt vapen och dräkter bland Birkakrigare från 900-talet och kan visa att vår bild av vikingarna som vilda och okontrollerade krigare är felaktig. Fynden speglar också kulturmöten. Dräkten var importerad från stäppnomaderna norr om Kaspiska havet, liksom pilbågen som var av mongolisk typ – kort och lämpad för ryttare, men effektiv.

– Garnisonen på Birka var ett helt militariserat samhälle, säger Charlotte Hedenstierna-Jonson. För unga män var striden ett ideal, och mycket hand-lade om hämnd, heder och krig på samma sätt som i resten av Europa.

Birka är välkänt för alla fynd och utgrävningar. Är inte arkeologerna klara med Birka snart?

– Absolut inte, bara en bråkdel av ön är utgrävd, säger Charlotte Hedenstierna-Jonson. Det finns mycket mer att ta reda på.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor