Här är Sveriges första diamant

En mineralletare har grävt upp diamanter i Tornedalen. Fyndet är det första säkra i Sverige.
Publicerad

– Det är helt fantastiskt. Jag blir nästan lite kallsvettig, säger Bengt Berglund, 70, från Svartbyn i Överkalix kommun.

För ett par år sedan vaskade han fram två intressanta korn ur grusavlagringar från bottnen av en bäck. Nyligen fick han klart besked om vad han hade hittat.

– Det är diamanter. Jag är 100 procent säker, säger Erik Jonsson, geolog och mineralog vid Sveriges geologiska undersökning, SGU.

Bengt Berglund garanterar att diamanterna kommer från Tornedalen, men vill inte avslöja var platsen ligger. Till vardags är han mineraljägare och driver företaget Iron Sweden.

Att kristallerna är diamanter är väl belagt. I ett vanligt ljusmikroskop kunde Erik Jonsson bland annat se en oktaedrisk kristallform med ett mönster av trianglar i olika riktningar som är typiskt för diamanter, en kristallin form av grundämnet kol. En undersökning med så kallad Raman-spektroskopi (som inte förstör materialet) bekräftade att kristallerna är diamanter.

De bästa platserna att leta efter diamanter ligger i eller nära kanterna av gammal och tjock kontinental jordskorpa. Tornedalen uppfyller det kravet.

Vid extremt höga tryck på över 14 mils djup är diamant den stabila formen av grundämnet kol. Från djupet kan magmaströmmar svepa med sig kristallerna upp till ytan. Men det måste gå fort, annars omvandlas diamanterna till värdelös grafit.

Under det senaste decenniet har flera fynd rapporterats från Finland, men ännu inget som är lönsamt att bryta. Under samma period har mineraljägare i Kanada hittat fyndigheter som kan göra landet till en av världens största producenter av diamanter.

Erik Jonsson ser gärna att det svenska fyndet utlöser en lättare diamantfeber.

– Den typen av entusiasm kanske kan leda till att man hittar mer, säger han.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor