Helst på en onsdag!

Merparten av svenska bebisar ser dagens ljus under arbetsveckorna.
Publicerad

Sommaren är den mest populära barnalstringstiden, och merparten av alla barn är födda under första halvåret. Allra flest barn föds dock i juli, vilket snarare tyder på höstromantik.

När man undersöker vilka datum som barn fick som födelsedag under 2004 toppas listan av mars och april. Allra flest barn (349 stycken) föddes tisdagen den 30 mars.

Den minst populära dagen att föda barn var lördagen den 20 november. Då kom bara 187 barn till världen. På tredje plats från slutet kom den kristna världens mest kända födelsedag, den 24 december, när 194 barn såg dagens ljus.

En tydlig trend är att barn företrädelsevis föds i arbetsveckan, och då helst mitt i veckan. Bland de 100 populäraste dagarna dyker den första och enda lördagen upp på plats 67, den 17 april. Ingen söndag finns med.

En förklaring är att allt fler svenska kvinnor föder med planerat kejsarsnitt. Under år 2004 föddes 16,8 procent av alla knappt 100 500 barnen med kejsarsnitt. Bland mödrar som var 30 år och äldre födde nästan var fjärde (22,7 procent) med kejsarsnitt.

Flest barn föds under arbetsveckan (procent)

  • Onsdag 15,6
  • Tisdag 15,5
  • Torsdag 15,2
  • Måndag 14,9
  • Fredag 14,7
  • Lördag 12,8
  • Söndag 11,3
Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor