Myten om muren

En omhuldad föreställning om kinesiska muren är att den syns med blotta ögat från månen.
Publicerad

Det stämmer inte, vilket Cambridgehistorikern Julia Lovell påpekar i sin utmärkta bok om Kinas och framför allt kinesiska murens historia. Myten spreds på 1930-talet och bekräftades senare av Neil Armstrong. Men vid närmare granskning visade sig den förmenta muren vara en molnformation.

Myterna om muren är alltså en produkt av både västerländsk och kinesisk murdyrkan. I dag har muren blivit en inhemsk symbol för Kinas storhet, som vårdas ömt och utan hänsyn till historiska källor.

De tidigaste murarna var oftare jordvallar än regelrätta murar, och det var inte bara en stor mur utan flera. Från början var murarna ett sätt att försvara riket, men de blev ofta ett led för det imperialistiska Kina att vidga gränserna. Muren blev samtidigt en symbol för det isolationistiska och självupptagna Kina. I dag, menar Julia Lovell, har den sin efterträdare i den brandmur som myndigheterna försöker bygga runt internet.

Den stora muren

Lovell, Julia
Norstedts

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor