Google övervakar vulkanutbrott

Geologer vid University of Alaska har börjat utnyttja Google Earth för att följa vulkanutbrott.
Text Johan Falk
Publicerad

Genom den virtuella världskartan samordnas satellitdata om heta moln eller oväntat höga temperaturer, som kan visa på ett utbrott. Att kunna följa vulkanaktiviteten är viktigt bland annat för flygtrafiken.

– Mycket av vår övervakning och modellering sker i realtid, och genom Google Earth kan vi överblicka många processer samtidigt, säger John Bailey vid Alaska Volcano Observatory.

Han ligger bakom datorprogrammet som används. Det är skrivet i ett språk speciellt för Google Earth och samordnar data från över 150 vulkaner i Kanada och USA och på Kamchatkahalvön. Ungefär 50 av vulkanerna kan få utbrott utan förvarning.

Text Johan Falk
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor