3D-bilder av levande celler

För första gången är det möjligt att avbilda organeller inuti celler utan att först kristallisera cellen eller tillsätta kontrastämnen.
Text Johan Falk
Publicerad

– Med vår teknik blir det möjligt att direkt se vad som händer inuti celler när de delar sig eller reagerar med varandra. Man kan också se hur celler påverkas av att vissa organeller plockas bort, säger Michael Feld, vid Massachusetts Institute of Technology.

Den nya tekniken, som presenteras i Nature Methods, utnyttjar att olika ämnen bryter röntgenstrålar olika mycket. Hundra detaljerade röntgenbilder sätts samman till en tredimensionell bild med en upplösning på en halv mikrometer. Bilden till höger av en hel rundmask, C. elegans, är skapad på detta sätt.

Text Johan Falk
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor