Ve och fasa…

Skräckupplevelser är något som vi människor både undviker och söker oss till.
Publicerad

De som varit med om något fasansfullt kan drabbas av psykiska problem i åratal framåt, kanske livslångt. Exempelvis kan krigsupplevelser ge så kallat posttraumatiskt stress-syndrom, ett sjukdomstillstånd som kan behandlas men som är svårt att helt häva.

Å andra sidan gillar många människor att bli vettskrämda under trygga förhållanden – förr i tiden genom muntligt sagoberättande, numera främst genom skräckfilmer. Oftast handlar det om hänsynslösa människor eller övernaturliga väsen som beter sig nyckfullt och svårförståeligt, medan de som drabbas är vanliga vardagsmänniskor.

Detta nummers Tema lyfter fram ny forskning om tre högintressanta aspekter av skräckupplevelser: vad som händer i hjärnan, hur ögonrörelseterapi kan lindra följder av trauman och hur skräckfilmer berör oss.

För fyra år sedan startade Forskning & Framstegs blogg – den första i Sverige inrättad av en tidskrift. Sedan dess har omkring tusen inlägg gjorts av våra bloggare och i form av kommentarer från F&F:s läsare. För att ytterligare höja tempot och temperaturen på bloggen har vi rekryterat ett nytt gäng bloggande forskare. Det pågår redan flera spännande diskussioner som initierats av våra nya bloggare – läs dem på fof.se/blogg.

När Sveriges vackraste blomma – vår nya ”nationalblomma” – offentliggjordes i mitten av januari väckte det stor uppmärksamhet. Vi kunde räkna till ett femtiotal pressklipp från dagstidningar och tidskrifter liksom ett flertal omnämnanden i radio och tv. Om någon läsare likväl har missat vilken blomma som vann, titta på sidan 11. Stort tack, för övrigt, till de 19 000 F&F-läsare och andra som deltog i vår omröstning!

Forskning & Framstegs första chefredaktör Eric Dyring avled i december, 77 år gammal. Vi minns honom med värme och tacksamhet.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor