Smältande glaciärer sprider DDT

Upp till fyra kilo DDT läcker varje år ut från smältande isar i västra Antarktis, enligt forskare i USA.

Publicerad

– Vi tror att det är förklaringen till att halten av DDT i adéliepingvinerna i området har varit i stort sett oförändrad sedan mätningarna inleddes år 1964, säger Rebecca Dickhut, professor i marin vetenskap vid College of William and Mary i Virginia, USA.

I Sverige och många andra länder blev det fettlösliga insektsgiftet DDT förbjudet på 1970-talet, vilket har lett till lägre halter hos vilda djur. Men adéliepingviner som lever där isen smälter drabbas av gamla synder, enligt en rapport i tidskriften Environmental Science & Technology.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor