En ny skandalomsusad planet

Internationella astronomiska unionen gav asteroiden 2003EL61 dvärgplanetstatus.
Publicerad

En asteroid som tidigare hette 2003EL61 har omklassificerats som dvärgplanet och fått namnet Haumea, efter en hawaiisk jord- och fruktbarhetsgudinna. Haumea hör nu till de fyra tidigare kända dvärgplaneterna – Ceres, Pluto, Eris och Makemake, ett planeternas B-lag efter jorden och de andra med riktig planetstatus i solsystemet.

Haumea kretsar runt solen 50 gånger längre bort än jorden och har en märklig tilltryckt form (bilden). Den är ungefär lika stor som Pluto, som för två år sedan degraderades till dvärgplanet. Haumea håller sig med två månar – Hi’iaka och Namaka, benämnda efter gudinnans två barn som föddes ur olika delar av hennes kropp. Ungefär så tror man även att månparet föddes, att de lossnade från dvärgmamman när himlakroppen snurrade för fort. I dag roterar den ett varv på fyra timmar.

Haumea upptäcktes av den kände asteroidjägaren Mike Brown från California Institute of Technology i Kalifornien. I flera månader höll han fyndet för sig själv. Men när han till slut bestämde sig för att berätta om det offentligt på en konferens hann en grupp spanska astronomer före. De hade skickat ett telegram om sin upptäckt till Internationella astronomiska unionen bara någon timme tidigare.

Det är ytterst sällsynt att i rymden hitta ett så litet och avlägset himlaobjekt samtidigt. Därför misstänker Mike Brown att den spanska gruppen stal hans upptäckt. Han förvarade sina mätdata på nätet, och därför kunde vem som helst se vart han vände sitt teleskopöga. Ännu har Internationella astronomiska unionen inte beslutat om vem som hittade Haumea först. Men den tog namnförslaget från Mike Brown.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor