En varm kopp värmer hjärtat

Något så enkelt som temperaturen på en mugg i din hand kan avgöra om du upplever en personlighet som varm eller kall.
Publicerad

Människor har en intuitiv känsla av att omtänksamma och generösa människor är ”varma”.

– Den sortens värme hänger samman med rent fysisk temperatur, säger Lawrence Williams, psykolog och forskare i marknadsföring vid University of Colorado i USA.

Tillsammans med en kollega har han nyligen utfört ett listigt experiment som stöder den tesen. En medhjälpare mötte varje försöksperson på väg till experimentet. I hissen gjorde hon några anteckningar och bad försökspersonen att under tiden hålla en mugg som antingen innehöll varmt kaffe eller iskaffe.

Direkt efteråt fick deltagarna läsa om en påhittad person och fylla i ett formulär om hans personlighet. De som hållit en varm mugg uppfattade honom som ”varmare” än de som hållit i en kall, rapporterar forskarna i tidskriften Science.

Skillnaden berodde knappast på kaffet i sig. I ett uppföljande experiment bad forskarna andra försökspersoner att utvärdera ett slags kompresser som antingen värmer eller kyler huden. Som lön för mödan fick de efteråt välja mellan olika gåvor, bland annat ett presentkort till sig själv eller till en vän. De som hanterat den kalla kompressen var betydligt mer benägna att välja något till sig själv, medan de som hanterat en varm kompress oftare gav bort sin belöning.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor