Lyckad kunskapsresa till Kamtjatka

I slutet av augusti 2009 åkte ett gäng glada och förväntansfulla Forskning & Framsteg-läsare till Kamtjatkahalvön i nordöstra Ryssland, elva tidszoner från Sverige.

Publicerad

Gänget på vulkankraterns kant.
Bild: Anders Haglund

I slutet av augusti åkte ett gäng glada och förväntansfulla Forskning & Framsteg-läsare till Kamtjatkahalvön i nordöstra Ryssland, elva tidszoner från Sverige. Först bar det ut i vildmarken med en Kamaz, ett ombyggt militärfordon med 6-hjulsdrift som kan ta sig fram över steniga lavafält, isiga snölegor och djup klafsig lera. Här besteg gruppen en vulkan och badade i heta källor.

Efter några tältnätter i regn och storm på kalfjället for vi tillbaka till regionens enda större stad, Petropavlovsk, för en båttur på Stilla havet där vi råkade träffa på säsongens första flock av späckhuggare, som vi sedan följde på nära håll ett par timmar.

Resans höjdpunkt var det fyra dagar långa besöket i strålande sol vid Kurilsjön i väglöst land längst i söder. Efter 25 mil i helikopter över toppiga vulkaner och höga fjällhedar landade vi vid en liten rangerstation. Ofattbara mängder lax var på väg upp i sjöns tillflöden till sina lekplatser och måste passera hungriga björnar som höll på att bygga upp sitt näringsförråd inför vintersömnen.

De två vakterna var utrustade med gevär och lysraketer för att kunna skrämma bort björnar som blev för närgångna, och det är inte så många år sedan en japansk naturfotograf blev dödad just här. Men björnarna var så upptagna av sitt fiske att de inte verkade bry sig om oss. Vi kunde sitta lugnt på en stock vid vattenbrynet, ibland så nära björnarna som fem meter, och följa hur de rusade runt i den grunda ån för att smälla till laxar med sina tunga ramar.

Oftast misslyckades fiskafänget, men varje björn fick ändå i sig ett tjugotal fiskar om dagen. Ibland uppstod korta hetsiga slagsmål mellan björnarna, stående på bakbenen och under högljudda ilskna brummanden.

Ledare för denna mycket lyckade kunskapsresa var den kunnige biologen Anders Haglund och teknisk arrangör var Äventyrsresor.

Publicerad

Okategoriserad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor