Kemi i ondskans tjänst

Publicerad

Bild: Privat

Novitjok är det ryska ordet för nykomling. Det är även det gift som använts i en rad attacker utförda av den ryska säkerhetstjänsten. Det senast uppmärk­sammade mordförsöket gjordes mot oppositions­politikern Aleksej Navalnyj år 2020. Två år tidigare förgiftades den avhoppade spionen Sergej Skripal och hans dotter i Storbritannien.

I sin senaste roman har den ryska författaren Sergej Lebedev gett giftet det fiktiva namnet Debutant. Berättelsen håller sig nära de sovjetiska och ryska lönnmordens historia, via en agent på uppdrag att döda – och den kemist som skapat giftet. Det är en berättelse om hur vetenskapen kan gå en auktoritär och repressiv regims ärenden.

Sergej Lebedev har berättat om en släkting till honom som var mer fri­sinnad och mer belevad än alla andra som han mötte under sin barndom i Moskva. Han måste vara konstnär, tänkte den unge Sergej. Men som vuxen fick han reda på att mannen varit en av de ansvariga för Sovjetunionens biologiska stridsmedel. Släktingen skymtar i romanen, liksom Nobel­pristagaren Fritz Haber, som både bidrog till utvecklingen av konstgödsel och gasen Zyklon B, som ju användes av nazisterna under förintelsen.

Debutant

Sergej Lebedev
Nilsson förlag

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor