Fett och alkohol

Publicerad

På senare år har det dykt upp ett antal dieter som utlovar idealisk kroppsvikt, utmärkt hälsa och långt liv. Varje sådan kosthållning påstås vara överlägsen alla andra. Böcker ges ut och översätts, författarna blir rika – men inom forskningen är man fortfarande osäker på vilken diet som är den bästa. Många svenskar tycker sig rentav uppfatta att det enda råd vetenskapen har att komma med är ”Ät varierat och inte för mycket!”

Det finns i princip två sätt att ta reda på vilken eller vilka dieter som ger lagom kroppsvikt och goda förutsättningar för att må bra och nå hög ålder. Antingen kan man teoretiskt härleda en sådan mathållning ur kunskap om människans biologi och födoämnens näringsinnehåll, vilket knappast vore möjligt utifrån dagens forskningsläge, eller så får man göra kontrollerade experiment. Den ideala dieten blir i det senare fallet en empirisk fråga. Ett mönstergillt sådant projekt kräver att man definierar ett antal dieter, rekryterar tiotusentals försökspersoner samt övertygar dessa om att i några årtionden strikt följa den diet som de slumpmässigt kommer att fördelas till. Det inses lätt att ett sådant upplägg gränsar till det ogenomförbara. Metodproblemet förvärras dessutom av att de skilda mathållningarna är olika svåra att följa, varför det vid sidan av slumpmässiga fel även uppstår systematiska fel.

Som framgår av detta nummers fettartikel finns dock några grundbultar. Ät inte mer än nödvändigt, håll nere det totala fettintaget, ersätt mättat fett med omättat, ät frukt och grönt samt motionera! Dessa någorlunda hanterliga åtgärder räcker mycket långt.

Och så var det alkoholen, där det nu finns helt raka besked: 100 procents avhållsamhet från alkohol under graviditet, inklusive tiden när man försöker bli gravid. Inte ett glas, alltså! Att då och då smutta på lite vin är däremot OK för den som ammar, till exempel nu på nyårsafton.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor