Ur en albatross synvinkel

Publicerad
**Jagar med späckhuggare**. Albatrossens egna bilder visar hur de jagar i grupp och till och med tillsammans med späckhuggare.
Bild: Nat’l Inst Polar Research, Japan

Unika bilder, tagna av fåglarna själva, visar att häckande albatrosser söker föda i grupp. För att hitta fisk på öppet hav följer de också efter och jagar runt späckhuggare.

Albatrosser kan flyga hundratals kilometer bara på några dagar när de söker efter mat på de öppna haven. Hur de hittar fisken har forskarna däremot inte vetat mycket om, eftersom det är svårt att följa fåglarna så långa sträckor.

Japanska och amerikanska forskare satte därför digitalkameror, stora som läppstift, på fyra häckande svartbrynade albatrosser. Kamerorna dokumenterade även temperatur och höjdläge. På så sätt gick att utläsa när fåglarna dök efter fisk, även om ingen tydlig bild togs just då.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor