Största solflygplanet

Schweiziskt flygplan med vingspann på 60 meter startade och flög med hjälp av solenergi.
Publicerad
**Med solkraft**. Första turen en meter ovan marken, men om ett år ska flygplanet runda jordklotet.
Bild: Solvay

Världens största helt solcellsdrivna flygplan, Solar Impulse, har gjort sin första luftresa. Eller snarare ett litet skutt ovanför den schweiziska markytan: trehundra meter långt och en meter högt. Det är i alla fall längre än bröderna Wrights första flygtur på tvåhundra meter år 1903.

Solar Impulse landade enligt rapporterna graciöst och höll balansen utmärkt. Vingarna spänner över drygt 60 meter, lika mycket som en jumbojet, men är gjorda av avancerat plastmaterial så att hela farkosten bara väger 1 500 kilo, som en mellanstor bil.

Solcellerna ­monterade ovanpå vingarna ska för­se planet med tillräckligt mycket energi för att flyga ett varv runt jorden. Batterier får ersätta solen på natten, och en sådan nattflygande prototyp väntas lyfta nu i februari för en två timmar lång testflygning.

Första färden runt jorden planeras till år 2011. I princip ska planet kunna göra ett varv runt jordgloben på 8 500 meters höjd utan att landa på vägen. Det går dock långsamt. Medelhastigheten är 70 kilometer i timmen och resan väntas ta mer än 20 dygn. Det är alldeles för länge för en ensam pilot, och den lilla cockpiten rymmer inga passagerare, så det lär bli tre eller fyra mellanlandningar under jungfruturen.

Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor