En kulturkrock med vetenskapen

Publicerad
Henrietta Lacks dog av cancer den 4 oktober 1951, men celler från hennes tumör lever än i dag. Så kallade HeLa-celler odlas i laboratorier världen över och har blivit oumbärliga för medicinsk och biologisk forskning. Henrietta Lacks dotter Deborah var helt ovetande om detta i mer än tjugo år, ända tills hon och andra släktingar blev kontaktade av forskare som ville ha blodprover för att bättre förstå HeLa-cellernas genetik. Familjen Lacks härstammar från slavar. Deborah och hennes släktingar frågar sig varför andra ska tjäna pengar på Henriettas celler när de själva inte ens har råd att gå till doktorn när de är sjuka. Författaren Rebecca Skloot skildrar ett möte mellan en svart underklass och ett vetenskapligt etablissemang som går i baklås. Hon har arbetat i mer än tio år med boken. Resultatet är en gripande historia som går tillbaka till slavkulturens förtryck och skildrar historiska exempel på hur forskare i USA har utnyttjat svarta i experiment med syfilis och andra sjukdomar. Emellanåt känns texten lite splittrad mellan ett slags socialreportage om familjen Lacks och mer teoretiska resonemang om cellbiologi och bioetik. Men delarna hänger samman. Boken är en tydlig påminnelse om hur frågor om makt, utbildning och förtroende präglar samspelet mellan forskare och människor som är främlingar i vetenskapens värld.

The immortal life of Henrietta Lacks

Skloot, Rebecca
Crown Publishers

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor