Klimatsmarta resonemang

Publicerad
Värmen och kylan har kommit och gått. Människorna klarade sig ibland, ibland inte. Det har alltså hänt förut – att jordens klimat blev betydligt varmare under vissa tider medan det under andra perioder, som mellan 1300 och 1900, var så kallt att perioden numera kallas lilla istiden. Men hur hängde de ihop – civilisationernas uppgång och fall med klimatväxlingarna? Det är uppenbart att förändringar i klimatet har varit en av många faktorer som har påverkat historiens lopp, skriver bokens författare, som är doktorand i historia vid Stockholms universitet. Och ger exempel på hur folk som babylonier, romare, mayaindianer och vikingar i Norden drabbats av globala och regionala variationer i nederbörd, torka, kyla och värme. Så gick mayariket under på 900-talet efter sin flera hundra år långa storhetstid när torkan drabbade deras land. Varmare tider lockade ungefär samtidigt nordbor att bosätta sig på Island och Grönland. Men allt kyligare klimat på 1300-talet innebar slutet för bosättarna på Grönland. Hur ska det gå för oss? Vi får bara läsa och begrunda. Det är uppfriskande att få perspektiv på skeenden som tar så stor plats i nutidsdebatten. På så sätt är den här historieberättelsen verkligen välgörande.

Global nedkylning

Charpentier Ljungqvist, Fredrik
Norstedts

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor