Antrax

Terroristpulver från döda kor
Publicerad
**Dödligt innehåll**. Under 2001 skickades brev med sporer från mjältbrandsbakterier.
Bild: Janice Carr

På en svensk bondgård hittades i somras mjältbrandssmitta, eller antrax. Källan till utbrottet tros vara ”mjältbrandsgravar” där döda kor grävts ner. Nu håller Statens veterinärmedicinska anstalt på att kartlägga sådana gravar från 1916 och framåt.

Giftet antrax skapas av bakterien Bacillus anthracis vars sporer kan överleva 100 år i marken. Efter attentatet i USA den 11 september 2001 sändes sådana sporer i brev och smittade ett tjugotal postanställda. Där handlade det om sporer från en speciellt farlig variant av bakterien som tagits från en död biffko i Texas.

Symtomen varierar beroende på hur smittan överförs. Vid hudkontakt bildas ett varigt, djupt men förvånansvärt smärtfritt sår varifrån bakterier sprids till blodet och ger blodförgiftning. Om sporerna i stället andas in tillstöter lunginflammation och sedan blodförgiftning. Det senaste svenska fallet skedde år 1965. En arbetare vid en mattfabrik insjuknade då med förkylningssymtom och avled efter några dygn. Smittkällan visade sig vara importerad ull.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor