I år belönas kvinnors arbete för fred

Publicerad

1. **Ellen Johnson Sirleaf** är Afrikas första kvinnliga folkvalda president. 2. **Leymah Gbowee** startade en kvinnlig fredsrörelse i Liberia. 3. **Tawakkul Karman** kämpar för kvinnors rättigheter, demokrati och fred i Jemen.
Bild: Mandel Ngan, Gino Domenico, Alex Wong / SCANPIX

Priset delas lika mellan president Ellen Johnson Sirleaf och fredsaktivisten Leymah Gbowee, bägge från Liberia, och journalisten Tawakkul Karman från Jemen. Valet av pristagare är en markering dels av kvinnors position och möjligheter att påverka stora politiska förändringar, dels gräsrotsarbetets betydelse som motståndsstrategi. Det säger Isabell Schierenbeck vid Institutionen för globala studier, Göteborgs universitet.

Är valet av pristagare kontroversiellt?

– Nej, det tycker jag inte, men kanske lite märkligt att ge priset till en sittande president som står inför ett val. Ellen Johnson Sirleaf har dock utmärkt sig genom att hon har lyckats bygga upp samhällsinstitutioner och ett rättsväsende i ett så sargat land som Liberia.

Vad kan priset få för betydelse?

– I Liberia kan det säkert stärka möjligheterna för reformpolitiken, men i Jemen kommer priset knappast att få någon större faktisk betydelse, tyvärr. Det rör sig om en så pass förtryckande auktoritär regim som inte bryr sig om Nobelpris. Men för Tawakkul Karman personligen är det givetvis ett stöd, som kanske också minskar hoten mot hennes person.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor