Varför behövs inte tuppen?

Publicerad

Bild: Kenneth Andersson

**Fråga:** Hur kan hönan värpa ägg när det inte finns någon tupp?

*Linnea Henningsson*

**Svar:** Tuppen behövs för att befrukta ägget. Men hönan värper ägget även om det inte är befruktat. Det är som för människor, där kroppen gör sig av med det obefruktade ägget.

Om tuppen befruktar ägget påverkas hönan hormonellt, så hon vet att ägget kan bli till en kyckling. Det gör att hon ruvar på ägget och håller det varmt. Om ägget inte är befruktat lämnar hönan ägget som det är.

Att dagens hönor lägger ägg året runt beror på att människan har avlat fram den egenskapen. Naturligt lägger hönor bara ägg under själva häckningstiden, som varar i ungefär tio dagar. Tamhönsens dagliga värpande sliter hårt på dem, och de blir snart uttröttade. Efter 12–18 månader brukar de slaktas. Vildhöns kan leva i mer än sex år.

*Sophie Atkinson, forskningsassistent på Institutionen för husdjurens miljö och hälsa vid Sveriges lantbruksuniversitet.*

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor