Vi mötte noshörningar och tigrar

Per Snaprud följde med på F&F:s kunskapsresa till Indien.
Publicerad
**Elefantsafari**. Här är en grupp F&F-läsare på väg mot sitt första möte med pansarnoshörningar.
Bild: Peter Rosén

Tidigt en morgon gungade vi fram genom djungeln på en elefant. I en glänta stod två pansarnoshörningar och betade av undervegetationen. Vi kom så nära att vi hörde dem frusta mellan tuggorna, och de blängde på oss med sina urtidsögon.

Mötet med noshörningar i naturskyddsområdet Dudhwa nära gränsen till Nepal blev en av höjdpunkterna under Forskning & Framstegs två veckor långa kunskapsresa i Indien i slutet av förra året. Vi besökte fem olika naturreservat och hade turen att stöta på alla djuren som kallas Asiens big five – tiger, indisk elefant, leopard, pansarnoshörning och gaur. Dessutom såg vi gavialer, krokodiler, gamar och ett myller av andra djur. Färdledaren Stefan Jonsson, tidigare djurparkschef vid Parken Zoo Eskilstuna, delade med sig av sina kunskaper om tigrar och andra kattdjur som han har studerat på nära håll.

Mitt eget första möte med en vild tiger började med en lätt krusning i elefantgräset. I nästa ögonblick promenerade en fullvuxen hona upp på grusvägen framför jeepen. Medan vi turister smattrade med våra kameror skred tigrinnan fram, tydligt medveten om att hon ägde djungeln. Långsamt vände hon ryggen mot oss uppspelta primater och gick ett kort stycke bortåt vägen. Så satte hon sig ner och bajsade, kastade en blick över axeln som för att försäkra sig om att budskapet gått fram, och gled sedan tillbaka in i sin djungel.

I ett annat tiger­reservat berättade en av de lokala guiderna att tigrarna nästan dagligen dödar kor och bufflar i närområdet. Bönderna får ersättning för djuren, men enligt uppgift kräver tjänstemännen ofta mutor för att betala ut pengarna. Ett betydligt allvarligare problem var att en tiger hade dödat tre människor under det gångna året. Till slut sövdes tigern och skickades till en djurpark i Bhopal.

Trots detta finns ett visst stöd för tigrarna bland människor som bor runt reservaten. Turismen ger jobb och inkomster åt landsändar där många går barfota och bor i ruckel av plankor och plastskynken. Merparten av pengarna kommer än så länge från utlänningar, men i takt med att Indiens ekonomi växer blir de inhemska turisterna allt fler.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor