Lokföraren vann rättegången om Asperger

Transportstyrelsen tvingade lokföraren Torlof Jansson att sluta köra tåg när han fick diagnosen Aspergers syndrom. Det var fel, enligt en ny dom i Förvaltningsrätten.
Publicerad

– Det känns otroligt bra att få rätt, säger Torolf Jansson.

För snart tre år sedan fick han diagnoserna Aspergers syndrom samt adhd, vilket ledde till att han togs ur tjänst. En ny utredning visade att adhd-diagnosen var felaktig, och Torolf Jansson bad Transportstyrelsen om tillstånd att fortsätta köra tåg.

Men myndigheten bestämde att ingen med diagnosen Aspergers syndrom är lämplig som lokförare. Det spelade ingen roll att Torolf Jansson hade skött sitt jobb prickfritt i mer än 20 år. F&F berättade om fallet i nummer [5•2012](http://fof.se/tidning/2012/5/omstridd-diagnos-stoppar-lokforare).

Nu konstaterar Förvaltningsrätten i Falun att det saknas vetenskapligt stöd för att diagnosen i sig är en trafikfara. Det betyder att en person med Aspergers syndrom har rätt till en individuell prövning, och inte ska uteslutas enbart på grund av sin diagnos.

Transportstyrelsen får också kritik för att ha förlitat sig på en läkare som saknar relevant kompetens.

– Vi kommer sannolikt att överklaga eftersom vi inte har ändrat uppfattning i sakfrågan, säger Henrik Olars, pressansvarig på Transportstyrelsens avdelning för järnvägstrafik.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor