Njutning och kemi hör ihop

Publicerad

Allt är kemi. Verkligen allt. I Ulf Ellerviks nya bok Njutning finns både fakta och historia om njutningens kemi – allt ifrån färgerna i konsten och på våra kläder, smakupplevelser, parfymer, drycker, vackra metaller och ädelstenar, till varför vi känner lust och kärlek till andra människor. Slutsatsen kan kort och gott sammanfattas med att kemi ligger bakom de flesta av människans njutningsämnen.

Människans fåfänga har under historien, liksom i dag, ibland gått så långt att hälsan blivit lidande. Modet med en pärlvit hy introducerades av drottning Elisabeth på 1500-talet. Det vita puder man använde var blyvitt. Det giftiga blyet orsakade svåra hudinfektioner, som i sin tur krävde mer blyvitt för att täcka över såren. Ett mer nutida exempel är det överdrivna solandet på 1980- och 90-talen, både i solen och i solarium, med en galopperande ökning av hudcancer som följd.

Det både äcklar och fascinerar att läsa om bakgrunden till det värdefulla grundmaterialet i parfym, ambra, och de olika spekulationerna om vad det var och var det kom ifrån. Eller som det beskrivs i ett citat från Moby Dick: ”Vem skulle väl kunna tro att så många fina damer och herrar fägnar sig åt essens som anträffas i en sjuk vals ruskiga tarmar?”.

De intressanta historiska berättelserna vittnar om att många vetenskapliga genombrott är slumpmässiga misstag, till exempel vulkaniseringen av gummi och kvicksilveranvändning vid filttillverkning.

Ibland kan Njutning bli lite tungläst och faktaspäckad och det här kanske inte är en bok att sträckläsa. Det är däremot väl värt att då och då läsa ett kapitel eller två och glädjas åt de roliga anekdoterna om kemiska upptäckter, varvade med bakomliggande vetenskapliga förklaringar. 

Njutning

Ulf Ellervik
Fri tanke förlag

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor