Bäddat för ett partiledarbyte i år

Om de statistiska trenderna stämmer kommer något av riksdagspartierna sannolikt att byta partiledare i år, enligt statsvetaren Anders Sundell vid Göteborgs universitet.

Publicerad
Vem ska bort?
Bild: Nicklas Thegerström / DN / Scanpix, Maja Suslin / Scanpix, Henrik Montgomery / Scanpix , Annika Af Klercker / SvD / Scanpix, Lars Lindqvist / DN / Scanpix, Thierry Charlier

Partierna byter partiledare allt oftare. Kristdemokraternas Alf Svensson satt i rekordlånga 31 år, men i nuläget förekommer det ofta att partiledare bara sitter i ett eller ett par år.

Statsvetaren Anders Sundell vid Göteborgs universitet har undersökt mönstren för partiledarbyten de senaste decennierna för att försöka förutspå vad som händer i år.

– Partiledarna sitter kortare och kortare, och detta har accelererat under 2000-talet, säger han.

Enligt hans analys ser man att det var efter 1994 års val som mönstret uppkom att partierna ofta byter ledare under året efter ett val, särskilt om valet gått dåligt för partiet. Sedan minskar sannolikheten för varje år som går under mandatperioden. Detta mönster kan man dock inte se under tidigare perioder.

– Det förvånade mig. Det verkar som om partierna har blivit mer professionella nu; tidpunkten i mandatperioden spelar allt större roll för när ett partiledarbyte sker. I USA talas det om att partierna bedriver en permanent kampanj, och så kanske det även har blivit här, säger Anders Sundell.

Historiskt sett är det 9 procents sannolikhet för att ett enskilt parti byter partiledare året före ett val. Enligt Anders Sundells beräkningar innebär det att det är mer sannolikt att vi får ett partiledarbyte i år, än inte. En gissning?

– Nej, det vågar jag inte, säger han. Visserligen har ju Fredrik Reinfeldt suttit längst av alla partiledare i riksdagen, men det verkar osannolikt att just statsministern avgår inför ett val. Den som byts ut kommer nog att tvingas gå på grund av opinionsras.

Anders Sundells analys finns att läsa på bloggen Politologerna.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor