Schimpanser delar rättvist

Ett socialt spel med bananskivor som insats visar att schimpansernas sinne för rättvisa liknar människans.

Publicerad
En ny studie av schimpanser visar att vårt sinne för rättvisa sannolikt har gamla rötter.
Bild: Istock

Det så kallade ultimatumspelet handlar om synen på rättvisa. Reglerna är enkla: du får tio mynt som du ska dela på valfritt sätt med någon annan, som bara kan tacka ja eller nej till ditt erbjudande. Ett nej betyder att ingen får något alls.

För den andra personen är det förstås rationellt att alltid tacka ja. Ett ynka mynt är ju mer än inget alls. Men i praktiken är människor beredda att säga nej till futtiga erbjudanden, och därmed betala för att knäppa en snåljåp på näsan.

Schimpanser resonerar likadant, enligt primatforskaren Frans de Waal och hans medarbetare vid Yerkes National Primate Research Center i USA.

Forskarna anpassade ultimatumspelet till apor genom att låta en schimpans välja mellan två olika polletter, en rättvis (tre bananskivor var) och en snål (en skiva till dig, fem till mig). Den väljande apan skulle sedan ge polletten till sin apkompis, som i sin tur lämnade den vidare till en människa för inkassering av de överenskomna bananskivorna.

Experimentet visade att en schimpans är benägen att dela lika med en annan apa som har möjlighet att säga nej, och därmed göra båda lottlösa. Om den möjligheten försvinner blir apan mycket mer självisk. Människor – både vuxna och barn – följer precis samma mönster. Resultaten tyder på att människans sinne för rättvisa har en lång utvecklingshistoria, skriver forskarna i tidskriften PNAS.

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor