Svårt att bli tvilling som kyckling

Kan det födas två kycklingar ur samma ägg? Blir de i så fall enäggstvillingar?

/Klass 6b, Ängbyskolan, Knivsta.

Publicerad

Om en höna släpper två gulor efter varandra, så att de hamnar i samma skal, kommer två olika foster att börja utvecklas. De är dock inte enäggstvillingar, utan de kan till och med ha olika fäder.

På grund av plats- och näringsbrist brukar det ena eller båda fostren dö före kläckningen, eller så blir kycklingarna mycket svaga. Förklaringen till att det sällan föds två livskraftiga kycklingar ur ett och samma ägg är att de måste klara sig på den näring som finns i ägget från början. Hos däggdjur, som kontinuerligt förser sina foster med näring via moderkakan, klarar sig tvillingar mycket bättre.

 Jag har inte hört talas om äkta enäggstvillingar, där gulan har delat sig i två delar, men i princip borde det kunna förekomma. Men det finns – som sagt – varken näring eller plats att föda fram två livskraftiga kycklingar ur ett och samma ägg.

 /Eva Berndtson, veterinär på Lantmännen Swehatch.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor