Se upp för gubbar med käpp

En prydlig promenadkäpp som enkelt kunde göras om till skjutvapen. Jodå, den fanns att köpa i Stockholm år 1895.

Publicerad

Käppgeväret, ett perfekt vapen för jakt eller målskjutning. Samtidigt var det ”en prydlig promenadkäpp”. Ja, i alla fall enligt reklambladet från 1895. Dessutom var den användbar under de ”mest olika och överraskande förhållanden”.

Produkten salufördes i två modeller – med slätborrad pipa med 16 millimeters kaliber för hagel eller rundkula (”Käpp-bössan”), samt med räfflad pipa med 7,5 millimeters kaliber med rörligt sikte för olika avstånd (”Käppstudsaren”). Den senare utlovade träffsäkerhet på över 300 meters håll. Det dolda skjutvapnet kunde bland annat inhandlas på Surbrunnsgatan 53 i Stockholm.

I vilken utsträckning som män spatserade omkring med laddade käppgevär för hundra år sedan låter vi vara osagt, men Gustaf Hansons patenterade kombinationsvapen har figurerat på flera auktioner nyligen, och verkar säljas för omkring 3 000 kronor. Så se upp för gubbar med käpp!

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor