Skola i fritt fall

Publicerad
Barnexperimentet

Larmrapporter ska man kanske handskas varligt med, men det före detta undervisningsrådet Per Kornhalls bok om den svenska skolans kris är så väl underbyggd att man inte kan låta bli att lägga pannan i djupa veck. Undersökning efter undersökning visar samma sak: den svenska skolan är, som han skriver, i fritt fall. Allt fler får underkänt eller klarar inte nationella prov. Svenska elever presterar stadigt sämre jämfört med andra länder.

En lärdom av boken är att man inte ska dra partipolitiska poäng på skolans förfall. Höger- och vänsterregeringar tycks vara lika goda kålsupare. De verkar ha tävlat i att skapa nya reformer, nya organisationer, nya myndigheter, nya betygssystem – det sistnämnda verkar vara favoriten bland klåfingriga byråkrater som vill ”göra något”. Lägg därtill besynnerliga pedagogiska teorier, eller snarare ideologier, i kombination med ett hänsynslöst marknadstänkande. Sammantaget har detta gjort en skrämmande stor andel av våra ungdomar, framför allt pojkar, till analfabeter. En fjärdedel av pojkarna i årskurs nio har inte en fungerande läsförmåga!

Per Kornhall lotsar kunnigt läsaren genom avhandlingar och forskningsrapporter, och resultatet är angeläget för alla som bryr sig det minsta om vår framtid – våra barn. 

Barnexperimentet

Per Kornhall
Leopard förlag

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor