Patrick Modiano. Motivering: För den minneskonst varmed han frammanat de ogrip­baraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld.

En känslig betraktare av världen

NOBELPRIS I LITTERATUR 2014: Årets litteratur­pristagare intresserar sig för relationen mellan plats och minne.

Den franske författaren Patrick Modiano får årets Nobelpris i litteratur ”för den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld”.

– Han är en mycket känslig betraktare av världen, säger Daniel Pedersen, som är litteraturvetare vid Stockholms universitet och driver ett forskningsprojekt om Patrick Modiano som ska resultera i en bok nästa år.

– Jag började läsa honom när jag bodde i Paris i närheten av en adress där en av hans böcker utspelade sig, berättar Daniel Pedersen. Patrick Modiano berör ständigt förhållandet mellan plats och tid, mellan nuet och det förflutna.

Vilken bok ska man börja med, om man ska läsa Patrick Modiano?

De dunkla butikernas gata. Den är typisk för hans stil – det handlar om personer som söker i dåtiden. Och det är en ömsint skildring av människan. I denna bok hittar man också en passage som väl beskriver Nobelpristagarens litterära sökande och känsla för språkets rikedom: ”Och dessa telefonkataloger och adresskalendrar var verkligen en gripande lektyr och det värdefullaste bibliotek man kunde ha, ty på deras sidor fann man en förteckning på människor, företeelser och världar som nu var borta och som de ensamma bar vittnesbörd om.”

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor