Vulkaner ökar antalet arter

Värmen från aktiva vulkaner utgör en oväntat gynnsam livsmiljö för många arter och bidrog sannolikt till att växter och småkryp lyckades överleva istiden.

Publicerad
Mount Erebus på Antarktis är jordens sydligaste aktiva vulkan.
Bild: Wikimedia

En storskalig analys av utbredningsmönstren hos Antarktis växter och småkryp visar att artrikedomen är som störst i närheten av vulkaner. Forskarna, som publicerade rönen i PNAS, anser att detta ger en fingervisning om hur växter och småkryp lyckades överleva under istiden, då stora delar av norra halvklotet täcktes av ismassor.

Värmen från aktiva vulkaner och gejsrar skapade isfria ytor samt grottor i istäcket där växter och småkryp kunde klara sig. När inlandsisarna drog sig tillbaka så började organismerna spridas från dessa områden till övriga delar av kontinenterna, menar forskarna. I tempererade områden har den här processen gått relativt snabbt. Men i Antarktis bistra klimat går spridningen långsamt, vilket förklarar varför artrikedomen fortfarande är ojämnt fördelad, trots att istiden tog slut för mer än 10 000 år sedan.

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor