Hjälp andra och må bättre

Publicerad
Att hjälpa främlingar med små vardagliga saker kan dämpa stress.
Bild: Istock

Genom att hjälpa andra hjälper vi även oss själva. Det framgår av ett experiment som genomförts av forskare vid UCLA och Yale universtiy. De lät 77 vuxna försökspersoner under några veckor göra flera dagliga noteringar om sin stressnivå och om de hjälpte främlingar eller vänner med småsaker, som att hålla upp en dörr eller fråga om någon behöver hjälp att hitta. Dessutom fick de fylla i enkäter om sitt välmående under tiden experimentet varade. Det visade sig att försökspersonerna mådde bättre de dagar de hjälpte andra. Extra stressiga dagar blev lättare att hantera för de försökspersoner som var hjälpsamma.

Resultaten är publicerade i Clinical psychological science.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor