Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

Fiskar känner igen människor

Trots att fiskar har förhållandevis enkla hjärnor kan de lära sig att se skillnad på människoansikten som är väldigt lika varandra. 

Publicerad
Pricksäkra försöksdjur Sprutfiskar jagar genom att spruta vattenstrålar på insekter så att de ramlar i vattnet. Forskare använder sprutfiskar i beteendestudier, eftersom de kan markera olika föremål med sina vattenstrålar. 
Bild: Kim Taylor / NPL

Sprutfiskar jagar genom att spruta vattenstrålar på insekter som sitter på grenar ovanför vattenytan. Forskare från Australien och Storbritannien har utnyttjat denna färdighet för att undersöka om fiskar kan känna igen människoansikten.

Forskarna började med att lära sprutfiskar i akvarier att skilja mellan två ansikten som visades på datorskärmar (se video här). Fiskarnas uppgift var att träffa ett av ansiktena med en vattenstråle och att låta bli att spruta vatten på det andra ansiktet. Fiskarna belönades med mat när de gjorde rätt.

När fiskarna hade lärt sig att skilja mellan de två ansiktena så fick de se bildserier där ett av de välkända ansiktena dök upp bland 44 okända ansikten. Sprutfiskarna markerade då rätt svar i 88 procent av fallen.

Sprutfiskarna fick också genomgå svårare tester med bilder på ansikten som var svartvita, saknade huvudform och som hade exakt samma ljusintensitet. Sprutfiskarna klarade även dessa utmaningar galant.

Man vet sedan tidigare att apor, hundar och kor kan lära sig att se skillnad på människoansikten. Dessa djur har neocortex, en region i hjärnan som hos oss är viktig för förmågan att känna igen andra människor.

Men fiskarnas hjärnor saknar neocortex, vilket visar att sådana specialiserade hjärndelar inte är nödvändiga för att djur ska se skillnad på individer eller föremål som är väldigt lika varandra. Möjligen medför neocortex och liknande strukturer att processen blir mer exakt och kanske snabbare. Det kan ge fördelar vid exempelvis partnerval eller när man ska skilja mellan vänner och fiender, menar forskarna, som har publicerat resultaten i Nature.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor