Så påverkar skilsmässan barnens betyg

Skilsmässor påverkar barn på olika sätt beroende på hur vanligt det är med separationer i den befolkningsgrupp som barnet tillhör, enligt en ny studie.

Publicerad

Barn till skilda eller separerade föräldrar har i regel lägre skolbetyg än barn till föräldrar som lever ihop. Enligt en ny studie från Stockholms universitet så beror effekten även på hur ovanligt det är att separera i den befolkningsgrupp barnet tillhör. Studien bygger på en jämförelse mellan olika invandrargrupper.

Den grupp barn vars betyg påverkades minst av en skilsmässa kommer från Chile. Nästan hälften av barnen i denna grupp hade separerade föräldrar. Den största effekten på betygen efter en separation syntes på barn med bakgrund från Bosnien-Hercegovina, där skilsmässor är ovanliga.

Enligt forskarna handlar det sannolikt om att i grupper där skilsmässor är ovanliga så är tröskeln till beslutet högre. Då har troligen äktenskapet och hemmet varit mer präglat av konflikter en längre tid, vilket påverkat betygen negativt.

Studien, som har publicerats i European journal of population, har genomförts vid Stockholms universitet och bygger på elever i Sverige födda åren 1995–96 med ursprung i tio stora invandrargrupper och i Sverige. 

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor