Han förutspår en ny typ av religioner

Hittills har vi människor genomfört dramatiska förändringar av både miljö och samhällsliv. Vad händer när vi även kan bygga om oss själva?

Publicerad

4 frågor till Yuval Noah Harari, professor i historia vid Hebreiska universitetet i Jerusalem.

Den israeliske historikern Yuval Noah Hararis bästsäljare Sapiens från 2015 tecknade mänsklighetens historia och hyllades av bland andra Barack Obama och Bill Gates. Nu kommer uppföljaren Homo Deus – En kort historik över morgondagen, där Harari vänder blicken mot en svindlande framtid.

1 | Vart är mänskligheten på väg?

– Genom historien har vi sett många ekonomiska, sociala och politiska revolutioner. Men en sak har varit konstant: själva mänskligheten. Vi har fortfarande samma kroppar och hjärnor som våra förfäder i det forntida Egypten. Men under de kommande årtiondena kommer för första gången själva mänskligheten att genomgå en radikal revolution. Våra kroppar och hjärnor kommer att kunna förändras med genteknik och nanoteknik.

2 | Du förutser att sådana medicinska framsteg kommer att göra det möjligt för vissa människor att leva tills de är 150 år gamla, kanske ännu längre. Hur kommer det att påverka oss?

– Eftersom människor kommer att leva mycket längre i en värld som är i snabb förändring, så måste vi återuppfinna oss själva gång på gång. När du är 50 år kommer saker som du lärde dig i tonåren att vara fullständigt irrelevanta, men även den nya kunskap som du förvärvar i 50-årsåldern kommer att vara förlegad när du är 80. Det kan leda till enorm stress. Ett annat exempel är synen på äktenskapet. I dag förväntar sig folk att vara gifta tills döden skiljer dem åt. Men tänk dig en människa med en livslängd på 150 år. Om hon gifter sig när hon är 40 har hon fortfarande 110 år framför sig. Är det realistiskt att förvänta sig att äktenskapet ska vara så länge?

3 | Vad händer med religionen om vissa av oss kan omvandla sig till gudalika ”supermänniskor” – Homo Deus – med hjälp av bland annat genteknik?

– Nya religioner kommer troligen att dyka upp. Den mest intressanta platsen i dag ur ett religiöst perspektiv är inte Mellanöstern, utan Silicon Valley. Ingenjörerna på Google, Apple och Microsoft skapar mycket mer än bara apparater och algoritmer. De skapar den nya vågen av universella religioner, ”techno-religioner”, som levererar alla de gamla religiösa löftena om lycka, välstånd och evigt liv – men här på jorden i stället för efter döden.

4 | Vilka aspekter av dina visioner om framtiden tycker du själv är mest oroande – och hur hanterar du din oro?

– Under tidigare århundraden tog vi kontroll över världen och förändrade vår planet, men eftersom vi inte förstod komplexiteten i global ekologi ledde det till att vi av misstag störde hela ekosystemet. Under det kommande århundradet kommer vi att ta kontroll över världen inom oss och omforma våra kroppar och hjärnor. Men eftersom vi inte förstår komplexiteten i våra egna hjärnor kan förändringarna komma att störa hela vårt mentala system. Själv kopplar jag bort från alla teknologiska nätverk och mediterar två timmar per dag. Meditation är inte en flykt från verkligheten, utan ett sätt att komma i kontakt med den. Två timmar om dagen observerar jag verkligheten som den är. Resten av dagen överväldigas jag av e-post, tweets och roliga kattvideor. 

Homo Deus – En kort historik över morgondagen

Yuval Noah Harari
Natur & Kultur

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor