Smartare att skapa fotosyntes

Jag undrar om det går att skapa konstgjord cellandning i syfte att utvinna energi. Är det möjligt? Vad finns det för fördelar och nackdelar?

/Anna, 15 år

Publicerad
Växter är bra på att dela upp vatten i syre och väte – något många ingenjörer drömmer om.
Bild: Istock

Energi kan inte skapas, utan endast omvandlas mellan olika former. Om man vill utvinna energi behöver man därför förstå vilka energiformer en omvandlingsprocess startar och slutar med och om det finns en teknisk lösning för att kunna använda slutformen. Cellandningen startar med socker och slutar med en komplicerad, energirik molekyl, ATP. ATP är inte något vi direkt kan använda oss av med dagens teknik. Därför är konstgjord cellandning inte särskilt användbar i energiutvinningssyfte och utifrån vad jag vet så har ingen försökt skapa konstgjord cellandning.

Däremot kan socker omvandlas på andra användbara sätt. Ett par exempel är trä, som till stor del består av sockermolekyler, och att jäst kan omvandla socker till etanol. Både trä och etanol kan vi använda som bränslen – exempelvis i kraftvärmeverk respektive bilar.

Det finns en annan biologisk process som forskare försöker återskapa i konstgjord form, nämligen fotosyntes. I den processen används energi från ljus för att dela upp vatten i syre och väte. Väte kan sedan användas som bränsle i så kallade bränsleceller.

/Eva Albers, forskare i industriell bioteknik, Chalmers tekniska högskola

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor