Smart partner får fart på soffliggaren

Vår benägenhet att rösta påverkas av vem vi lever tillsammans med, enligt en ny studie.

Publicerad

Det är sedan tidigare känt att gifta par och sambor har högre valdeltagande än singlar. En förklaring till detta är att de har en mer stabil social situation. Valdeltagandet är även högre bland högutbildade. Nu har statsvetaren Moa Frödin Gruneau vid Göteborgs universitet testat hur par med olika utbildningsnivå röstar, för att undersöka hur utbildning och relation hänger ihop. 

Det visar sig att det finns ett positivt samband mellan att rösta och att ha en högutbildad partner, skriver hon på forskarbloggen Politologerna. Om en lågutbildad lever ihop med en person med högre utbildning så ökar sannolikheten för att hen går och röstar. En person med högre utbildning lockar alltså sin partner till vallokalen. 

Men lågutbildade som lever ihop med andra lågutbildade är inte mer benägna att gå och rösta än singlar.

Sambandet är stabilt över tid och har undersökts i USA och i 24 europeiska länder. Resultaten är publicerade i Electoral Studies.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor