När tiden blev en

Publicerad

År 1879 fick Sverige en enhetlig tid. Tidigare hade man lokal tid som grundade sig på att klockan var 12 när solen stod som allra högst. Trots att Sverige inte har så lång öst-västlig utsträckning så skiljde sig tiden en hel del – 24 minuter mellan Stockholms och Göteborgs lokala tid till exempel. Det säger sig själv att det blev svårt att göra tågtidtabeller med så många olika lokala tidszoner.

Om hur omställningen gick till har två forskare i idé- och lärdomshistoria skrivit en kort och informativ bok. Det är ett spännande ämne där historia och astronomi korsas.

Ska man invända så är det främst mot språket, som är onödigt tungt och akademiskt. De många citaten är rätt långa. Men oavsett detta så är ämnet lockande, och det är en mycket lärorik historia om hur Sverige blev mer enhetligt och sammanfogat.

Tid för enhetlighet. Astronomerna och standardiseringen av tid i Sverige

Gustav Holmberg & Johan Kärnfelt
Nordic Academic Press

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor