Gåtfulla bakterier i orörd sjö

Har man nått ned till Vostoksjön på Antarktis ännu?

/Boel

Publicerad
Vostoksjön är 240 gånger 50 km och den största av cirka 140 subglaciala sjöar som ligger under Antarktis is. Den ligger 4 kilometer under den ryska forskningsstationen Vostok. Man tror att sjön har ett unikt mikroliv och ryska forskare har vid två tillfällen borrat sig ner för att ta prover.
Bild: Nicolle Rager-Fuller, National Science Foundation / SPL

Svar: Ja, ryska forskare penetrerade den nästan fyra kilometer tjocka isen i februari 2012 och nådde därmed ner till Vostoksjön. Den har varit isolerad från omvärlden i över 15 miljoner år, och många forskare tror att det kan finnas ett unikt ekosystem av mikroorganismer anpassade till den extrema miljön i sjön. Man tror att vulkanisk aktivitet under sjön i kombination med det höga trycket hindrar vattnet från att frysa. Vattentemperaturen är cirka –3°C, men fryspunkten är ännu lägre på grund av det höga trycket. Att studera mikrobiologi i en sådan unik miljö kan bland annat ge oss ledtrådar till om hur liv skulle kunna existera på andra istäckta planeter och månar.

Med hjälp av modern dna-sekvensering av iskärnan har forskare hittat gener från en rad olika mikroorganismer – de flesta från bakterier, men även från svampar. I själva sjövattnet påstår ryska forskare att de har hittat två nya typer av bakterier, som hittills varit okända för vetenskapen, och det är fortfarande oklart vilken funktion de fyller. Dock har projektet fått mycket kritik eftersom det är mycket svårt att undvika och urskilja föroreningar på en sådan orörd plats. Bland annat användes fotogen som smörjmedel vid borrningen för att undvika att borrhålet skulle frysa igen och kollapsa. Därmed är det svårt att vara helt säker på om mikroorganismerna som påträffats verkligen kommer från sjön, eller introducerades av människor. Forskarlaget borrade upp samma hål igen i januari 2015 och påstår att metodiken då förbättrats. Men vad de har hittat återstår fortfarande att se.

/Anders Torstensson, forskare i biologisk oceanografi, University of Washington

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor