Motsägelsefullt om den goda människan

Publicerad

Bild: Natur & Kultur

Den nederländske populärhistorikern och författaren Rutger Bregman menar att tiden är inne för en ny diskussion om människans natur. Bregman menar att människan alltför ofta framställs som i grunden ond. Med sin bok I grunden god vill han i stället visa att människan till sin natur faktiskt är en både hjälpsam och trevlig typ. Låter det som intressant läsning när världen ter sig dyster, med coronapandemi, klimathot och demokratier i kris?

Jo vars, det är ganska trevlig läsning. Bregman skriver medryckande om en rad olika psykologiska experiment och historiska händelser som tidigare använts för att tala om ”fernissa-teorin” (som Bregman använder som etikett för tankegångar liknande: under sin civiliserade yta är människan ond och egoistisk) – och som han nu vill se i ett annat ljus. Det är en lovvärd ambition. Men tyvärr blir han lite för generaliserande, predikande – och stundtals rätt motsägelsefull för att övertyga mig.

I grunden god. En optimistisk historia om människans natur

Rutger Bregman (Översättning: Joakim Sundström)
Natur & Kultur

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor