Förändras smaken i planet?

Jag har hört att smaksinnet blir annorlunda i ett flygplan – det är så att säga inte bara flygplansmatens fel att den smakar tråkigt. Men hur förändras smaken? Och varför?

/Sandra

Publicerad
Buller, torr luft och lågt lufttryck påverkar smaksinnet i luften. De resulterar bland annat i att vi saltar mer på maten.
Bild: Getty images

Det stämmer att vår känslighet för vissa smaker förändras i ett flygplan. Anledningen är att en flygplansmiljö skiljer sig en hel del från vår vanliga ät miljö på marken. Lufttrycket är lägre (motsvarande uppe på ett högt berg), luften är torrare (ungefär som i en öken) och det är bullrigare.

Torrare luft påverkar inte smaksinnet i sig men har tydlig effekt på vår förmåga att känna lukter – och lukt sinnet står för en stor del av vår smakupplevelse. Vad gäller lufttryck visar en studie från 2011 att vår kapacitet att känna grundsmakerna sött, salt och umami minskar i det lägre tryck som råder i flygplan. Däremot påverkas inte grundsmakerna surt eller beskt. I samma studie föredrog testpersonerna runt 15–30 procent mer salt än vid normalt lufttryck när de fick provsmaka bland annat bröd och tomatsoppa.

Det är mer osäkert hur bullret i ett flygplan påverkar, men flera studier har visat att matupplevelsen blir sämre i en bullrig miljö. I en studie från 2015 av hur grundsmakerna påverkas av flygplansbuller, hade testpersonerna svårare att uppleva sötma medan umamiupplevelsen faktiskt förbättrades. Salt, surt och beskt påverkades där emot inte av ljudmiljön.

Sammantaget krävs betydligt mer salt och sött för att få samma smakupplevelse i ett flygplan som nere på marken.

/Penny Bergman, forskare i sensorik vid RISE, Göteborg

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor