Hur sover delfiner?

Hur gör delfiner när de sover? Hur kan de sova i vattnet men ändå andas så mycket som de behöver? Och hur gör sälar? Sover de på land eller i vattnet?

/Ruben Norén Gustafsson, 10 år, och Maria Gustafsson

Publicerad

Genom att vila en hjärnhalva i taget klarar delfinen att vara ständigt vaken.
Image: Getty images

Faktum är att delfiner aldrig sover! De måste vara vakna hela tiden för att kunna gå upp till ytan för att andas. Vanligen gör de det ett par, tre gånger med en halv minuts mellanrum för att sen ta ett lite längre dyk på 2–3 minuter. Och så håller de på. Men de kan vara nere längre, ibland upp till 10 minuter, till exempel när de dyker djupt för att hitta fisk.

Man tror att de kan klara detta med att aldrig sova genom att de kan sänka medvetandegraden i ena hjärnhalvan och låta den vila, medan den andra halvan är vaken och styr andningen och håller utkik efter eventuella faror. Hur djupt medvetandet sjunker i den vilande hjärnhalvan är inte riktigt klarlagt.

Våra delfiner här i Kolmården har sin viloperiod på kvällen, från det att delfinskötarna slutar och ungefär fram till midnatt. Då simmar de långsamt i stora cirklar i bassängerna och är ganska tysta. Man kan se att ena ögat är stängt, förmodligen det som hör ihop med den vilande hjärnhalvan. Men sedan blir det full fart och under morgontimmarna är det mycket socialt ”snack”, både med visslingar och knarrande ljud.

Med sälar är det annorlunda. De kan ju ta sig upp på land och kan då somna precis som du och jag och sova i flera timmar i sträck. Men de kan också sova i vattnet. Vi måste ibland sätta upp skyltar vid sälbassängen för att tala om för besökarna att sälen som ligger orörlig på botten i upp till en kvart inte är död, utan bara tar sig en tupplur. Sedan tar den sig långsamt upp till ytan, andas ett par gånger med bara nosen över vattenytan, och sjunker till botten igen. Om den råkar landa där botten lutar kan den långsamt rulla ner till den djupaste delen av bassängen, 9 meter ner. Det ser rätt coolt ut.

/Mats Amundin, senior rådgivare och delfinforskare, Kolmårdens djurpark

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor