Nu kan skalbaggar sända live-tv

En energisnål kamera i miniatyrformat låter forskare följa med insekter under en vanlig dag på jobbet – i förstapersonsperspektiv.

Text Oskar Alex
Publicerad
Förutom en design med energisnåla komponenter har kameran en inbyggd accelerometer, som aktiverar ett viloläge när skalbaggen inte rör på sig. 
Bild: Iyer et al., Sci. Robot. 5, eabb0839 (2020)

Problemet med många av dagens små kameror är att de är avancerade och drar mycket ström, exempelvis smartphonekameror eller pillerkamerorna som sväljs inför en trådlös magundersökning. Storleksmässigt skulle de få plats på en skalbagges rygg, men de extra komponenterna som krävs för att driva kameran gör hela mekanismen för tung och hindrar skalbaggen från att röra sig.

Den nya insektskameran från universitetet i Washington är därför betydligt mer primitiv och tar mellan en och fem svartvita bilder i sekunden i upplösningen 160 gånger 120 pixlar. Allt som allt väger mekanismen bara 248 milligram – en fjärdedel av vikten hos en tusenkronorssedel. Bilderna skickas i realtid till en smartphone via Bluetooth med en räckvidd på 120 meter. Forskarna kan även använda Bluetooth för att panorera kameran 60 grader.

En sensor sätter kameran i viloläge när skalbaggen är stilla, och i sina tester fick forskarna batteriet på 10mAh att räcka i upp till sex timmar.

Räckvidden och batteritiden kan låta forskare studera hur insekter interagerar med varandra och sin omgivning på ett sätt som tidigare inte varit möjligt i insekternas vanliga miljö och på en mycket stor yta.

Studien är publicerad i Science Robotics.

Text Oskar Alex
Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor