Orienterare fann skattgömma från bronsåldern

Över 2 500 år gamla praktföremål av brons har hittats utanför Alingsås. Föremålen som hittades av orienterare tillhörde en eller flera kvinnor i den yppersta eliten.

Publicerad

Bland fynden finns tre vulstringar, som är en slags fotring. Endast tre sådana har tidigare hittats i Sverige.
Image: Mats Hellgren

Skattgömman som hittades i ett gryt under ett stenblock, hade krafsats fram av något djur. Flera ärggröna föremål låg i öppen dager när orienterare, i färd med kartritning, passerade den 8 april. Arkeologer kallades genast till platsen och kunde konstatera att det var ett i det närmaste unikt fynd.

– Det är omkring 50 föremål i brons, bland annat 13 spiralpärlor som kan vara antingen hårprydnader eller länkar i ett halsband. Det var halsringar och tre fotringar. Bara tre sådana fotringar, så kallade vulstringar, har tidigare hittats i Sverige. Och det var bara fragment. Här är två hela och en som krackelerat, säger Mats Hellgren, arkeolog vid Region Västra Götaland, som gjorde utgrävningen tillsammans med en kollega.

Dessutom fanns stora dräktnålar av en typ som inte hittats i Sverige tidigare. Allt sammantaget var det prestigeföremål som tillhört en eller flera kvinnor i samhällets absolut högsta skikt.

Dateras till slutet av bronsåldern

Med ledning av föremålens utseende har Johan Ling, professor i arkeologi vid Göteborgs universitet, daterat fyndet till mellan 700 och 600 före vår tideräkning. Det är i slutet av bronsåldern. Han rankar fyndet som ett av de tre främsta från perioden som gjorts i landet.

Det är oklart varför föremålen lagts undan på detta sätt. Arkeologerna ser flera tänkbara anledningar: ett offer till högre makter, en ”investering i livet efter detta” med Mats Hellgrens ord, eller att de gömts i orostider.

– Det är väldigt få sådana här depåer som undersökts i modern tid, i alla fall i Västsverige. De flesta gjordes i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Men det var vaga omständigheter med många frågetecken, de gjordes sällan i en organiserad efterundersökning som nu, säger Mats Hellgren.

– Konservatorn sade i dag att det glänste lite som guld med största sannolikhet inte var det. När brons är helt nygjord har den en guldskimrande färg. Skicket är otroligt fint!

Fynden ska analyseras

Föremålen ska nu analyseras på olika sätt. Varifrån kommer bronsens koppar och tenn? Är det importerade föremål eller har de tillverkats lokalt? Man ska även undersöka beläggningar på föremålen, som kanske kan visa ifall de legat i en tygpåse eller något annat.

Liknande föremål är vanliga på kontinenten och har hittats i hela vårt närområde, som Polen, Tyskland och Danmark. Att så få liknande föremål hittats i dagens Sverige kan bero på att befolkningen var betydligt mindre, resonerar Mats Hellgren.

Fyndet gjordes i en skog på ett berg, minst ett par kilometer från närmaste kända boplats och gravar från samma tidsperiod.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor