Går det att handdiska effektivare än en maskin?

Det påstås att det är mera energisnålt att använda diskmaskin än handdisk. Gäller det även om man anstränger sig att handdiska energisnålt? Jag torkar av disken med papper som går i komposten, sköljer med kallt vatten, handdiskar i balja med varmt vatten och ekologiskt diskmedel och sköljer slutligen i balja med rent varmt vatten. Antingen får disken självtorka eller så torkar jag med linneduk. /Johanna

Publicerad

Bild: Getty images

Svar av Helena Nilsson, projektledare, Energi­myndighetens testlab

Energimyndigheten har jämfört hur mycket vatten det går åt när man diskar i diskmaskin jämfört med när man diskar för hand. I den jämförelsen såg vi att handdisk krävde upp till fyra gånger mer energi. Testerna gjordes med 13 kuvert disk, vilket är mycket disk, den mängd som ryms i många diskmaskiner i dag. Vi har inte räknat med tillverkning, transport och återvinning av diskmaskinen.

Det finns många olika sätt att handdiska och vi vet att det är stora skillnader mellan olika handdiskare när det gäller hur mycket varmt vatten som går åt – men om handdiskaren ska lyckas vara energisnålare än diskmaskinen måste vederbörande i så fall klara att diska rent och skölja motsvarande 13 kuvert hårt smutsad disk med bara 10 liter vatten.

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

I jämförelsen har vi utgått ifrån att vattnet värms med el och att man både handdiskar och sköljer i varmt vatten i diskho eller i balja. Dis­ken är hårt smutsad med till exempel havregrynsgröt, spenat och mjölk som fått torka in. För att disken ska bli ren behöver man då byta ut handdiskvattnet flera gånger. Diskmaskinerna i vårt test förbrukade cirka 10 liter vatten och knappt en kilowattimme el med det energimärkta diskprogrammet som kallas ECO. Våra testhanddiskare använde cirka 3,3 kilowattimmar.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor