Hur kan Afrikas fauna vara så rik?

Människan har i omgångar migrerat ut från Afrika och erövrat nästan alla landområden på jorden. Varje sådan erövring har lett till att de stora djuren försvunnit i människans nya hemvisten, även om andra faktorer säkert också haft betydelse. Men just i Afrika, där människan funnits längst, har den stora faunan paradoxalt överlevt ända till våra dagar – elefant, giraff, noshörning, gnu, struts, lejon med flera. Hur kommer det sig? Sett till resultatet av människans expansion i resten av världen hade man kunnat förvänta sig att dessa arter skulle vara utdöda för länge sedan. /Jörgen Hanak

Publicerad

Eftersom människan och dess föregångare funnits så länge i Afrika har övriga djur hunnit anpassa sig bättre.
Bild: Getty images

Svar av Lars Werdelin, professor i paleozoologi vid Naturhistoriska riksmuseet

Först och främst: Dagens fauna av stora däggdjur i Afrika är en skugga av vad den var för 2–3 miljoner år sedan. Det fanns till exempel fyra olika släkten av elefantdjur i Afrika mot dagens ett. Men det är sant att en jämförelsevis stor del av den stora faunan överlevt. Det beror bland annat på att människans inverkan på faunan i Afrika började långt tidigare än på andra kontinenter eftersom arter av Homo har funnits där längre. Djuren har därför kunnat anpassa sig till människans närvaro på ett sätt som de aldrig fick möjlighet till på andra kontinenter, dit människor invandrade i sen tid.

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

Samtidigt har klimatskiftningarna under istiderna varit mindre dramatiska i Afrika än på andra kontinenter och klimatets inverkan på faunan därför mindre abrupt. Sammantaget har detta lett till en gradvis minskning av artantalet stora däggdjur i Afrika under de senaste årmiljonerna (med en markant acceleration de senaste 150 åren). På andra kontinenter, särskilt Nordamerika och Australien, skedde minskningen i stället mer dramatiskt vid slutet av senaste istiden.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor