Därför kommer framtidens öl att smaka annorlunda

När temperaturerna stiger i klassiska europeiska ölregioner kan ölens karaktäristiska smak och arom förändras till det sämre.

Publicerad
fullt ölglas framför humle

I Europa odlas humle framför allt i Tyskland, Tjeckien och Slovenien.
Bild: Getty images

Öl är världens tredje mest konsumerade dryck, efter vatten och te. Nu varnar forskare för att europeiskt öl kan smaka annorlunda om 25 år – som en direkt följd av den globala uppvärmningen. Torrare klimat och varmare temperaturer påverkar humlen negativt. För att göra öl används vatten, maltkorn, jäst och humle.

– Aromatisk humle är de ”kryddor” som ger ölet dess smak och arom, säger Martin Možný, forskare vid forskningsinstitutet Czech academy of sciences i Tjeckien.

Humleskördarna minskar

I en ny studie har Martin Možný och hans forskarkollegor samlat in data från humleodlande regioner i Tyskland, Tjeckien och Slovenien. Tillsammans står dessa regioner i dag för 90 procent av den europeiska humleodlingen.

Jämfört med år 1994 mognar humlen 20 dagar tidigare. Skördarna har också minskat med nästan 0,2 ton per hektar och år. Resultaten är publicerade i tidskriften Nature communications.

Öl kommer att bli dyrare

Martin Možný tror att framtidens öl lär bli dyrare, eftersom de europeiska humleskördarna förväntas fortsätta att minska till år 2050. När humlen blir mer svårodlad kan bryggerierna också behöva använda humle av sämre kvalitet.

Tror du att vi kommer att se nya humleodlingsregioner i länder som exempelvis Sverige, eller har jordarna i Tyskland, Tjeckien och Slovenien egenskaper som våra jordar saknar?

– Att odla humle kräver mycket specifika förhållanden och en kombination av lämplig jordmån och klimatförhållanden. Än så länge är de optimala förhållandena i norra Tyskland och Tjeckien. Men om uppvärmningen fortsätter så får vi se, säger Martin Možný.

Det vore i så fall inte första gången det odlades humle i Sverige. I över 400 år var svenskarna enligt lag skyldiga att odla humle. Liknande lagar har funnits i Danmark. Eftersom dricksvattenkvaliteten var under all kritik ansågs det säkrare att dricka öl.

Tvång att odla humle

  • I Kristofers landslag från 1442 står klart och tydligt att varje bonde var skyldig att ha en humlegård med minst 40 störar. 1474 utökades kravet till 200 störar. Många betalade också sin skatt i humle.
  • Först år 1860 avskaffades odlingstvånget. Vid det laget hade industribryggerierna tagit över ölproduktionen.
  • Humlen hade en konserverande effekt och gjorde att ölet stod sig bättre. I dag används humlen inte längre i konserverande syfte, utan för dess smak och arom.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor